Vedtekter

Vedtekter for Trollstubben Barnehage AS i henhold til barnehageloven § 8

Barnehagevedtektene er fastsatt av styret og sist endret i styremøte 01.10.2021.

I tillegg til disse barnehagevedtektene, gjelder også kontrakten, samt vedtekter etter aksjeloven.

1.       Eierforhold

Trollstubben Barnehage er et aksjeselskap. Styret er virksomhetens øverste organ.

2.       Formål

Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling. Barnehagen skal bygge på grunnleggende verdier i kristen og humanistisk arv og tradisjon, slik som respekt for menneskeverdet og naturen, på åndsfrihet, nestekjærlighet, tilgivelse, likeverd og solidaritet, verdier som kommer til uttrykk i ulike religioner og livssyn og som er forankret i menneskerettighetene.

Barna skal få utfolde skaperglede, undring og utforskertrang. De skal lære å ta vare på seg selv, hverandre og naturen. Barna skal utvikle grunnleggende kunnskaper og ferdigheter. De skal ha rett til medvirkning tilpasset alder og forutsetninger.

Barnehagen skal møte barna med tillit og respekt, og anerkjenne barndommens egenverdi. Den skal bidra til trivsel og glede i lek og læring, og være et utfordrende og trygt sted for fellesskap og vennskap. Barnehagen skal fremme demokrati og likestilling og motarbeide alle former for diskriminering.

Barnehagen skal drives i samsvar med de til enhver tid gjeldende lover, forskrifter, vedtekter, fastsatt budsjett og årsplan for barnehagens pedagogiske virksomhet.  

3.       Opptaksmyndighet

Daglig leder foretar opptak av barn i barnehagen, gjennom samordnet opptak i Arendal Kommune.

4.       Opptakskrets og opptakskriterier

Trollstubben Barnehages opptakskrets er Arendal kommune og omliggende kommuner.

Barnehagen er åpen for barn fra 0 – 6 år.  Barn som er tildelt plass, får beholde plassen til utgangen av barnehageåret det år barnet fyller 6 år. Se for øvrig avtale om disponering av barnehageplass (kontrakten) om partenes oppsigelses- og hevingsadgang.

Følgende kriterier i prioritert rekkefølge gjelder innenfor opptakskretsen:

a)       Barn med nedsatt funksjonsevne og barn som det er fattet vedtak om etter lov om barneverntjenester §§ 4-12 og 4-4 annet og fjerde ledd

b)      Søsken av barn som har plass i barnehagen.

5.       Opptaksperiode, oppsigelse og heving

Opptak av barn skjer hele året, men hovedsakelig ved samordnet opptaksprosess, der søknadsfrist i Arendal Kommune er 1. mars. Daglig leder kan tilby barnehageplass etter kapasitet utenom samordnet opptaksprosess. Beslutningen om opptak av barn i barnehagen og tildeling av ledige plasser foretas av barnehagen etter skriftlig søknad.

Oppsigelsestid på barnehageplassen er to -2- måneder , regnet fra den 1. hver måned. Oppsigelse skal skje skriftlig.

Oppsigelse fra foresattes side i tidsrommet 1. april til 31. mai løper ut juli måned. Dersom barnehagen får inn nytt barn i oppsigelsesperioden, skal betalingsplikten i oppsigelsestiden reduseres forholdsmessig.  

Oppsigelse fra barnehagens side krever saklig grunn og skal skje skriftlig.

Gjentatte mislighold vil kunne utgjøre et vesentlig mislighold. Ved vesentlig mislighold kan barnehageplassen sies opp med øyeblikkelig virkning.

Det vises for øvrig til avtale om disponering av barnehageplass (kontrakten) og selskapsvedtektene.

6.       Fastsettelse av foreldrebetaling

Trollstubben Barnehage følger Stortingets vedtak om maksimalpris i henhold til forskrift om foreldrebetaling i barnehager.

Styret fastsetter betalingssatser for kost. Betalingssatsene vurderes årlig.

7.       Klageadgang ved avslag på søknad om barnehageplass ved hovedopptak

Søkere som får avslag på søknad om barnehageplass og søkere som ved tildeling av barnehageplass verken får sitt første eller andre ønske om barnehageplass oppfylt, kan klage på avgjørelsen. Retten gjelder kun søkere som har søkt om barnehageplass innen søknadsfrist kommunen fastsetter etter barnehageloven § 16. 

For søkere med rett til prioritet etter barnehageloven § 18, er det også klagerett ved opptak som gjøres utenom de opptak kommunen har med søknadsfrist. Dette gjelder barn med nedsatt funksjonsevne og barn som det er fattet vedtak om etter nærmere bestemmelser i lov om barneverntjenester.  

Klagen må fremsettes skriftlig for kommunen og må nevne hvilken avgjørelse det klages over og de grunner klagen støtter seg til. Klagefristen er tre -3- uker fra det tidspunkt underretning om avgjørelsen er kommet fram til vedkommende søker. For den som ikke har mottatt underretning, løper fristen fra det tidspunktet vedkommende har fått eller burde ha skaffet seg kunnskap om avgjørelsen. Krav om begrunnelse etter § 4 avbryter fristen.

8.       Leke- og oppholdsareal

Trollstubben Barnehage følger barnehagelovens veiledende norm for arealutnytting inne og ute.

9.       Åpningstid og ferie

Trollstubben Barnehage har åpent alle årets virkedager med unntak av 4 uker sommerstengt.

Åpningstiden er fra kl. 0700 – 1645. Barnehagen er stengt på helligdager.

Barnehagen er stengt julaften (24. desember) og nyttårsaften (31. desember) dersom disse faller på en hverdag. Onsdag før skjærtorsdag er barnehagen åpen til kl. 1200. Daglig leder kan vurdere å stenge barnehagen på inneklemte dager, samt onsdag før skjærtorsdag hvis få barn melder at de kommer disse dagene.

I løpet av året er barnehagen i tillegg stengt 5 kurs- og planleggingsdager.

10.   Samarbeidsutvalget

Samarbeidsutvalget (SU) skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ. Utvalget skal arbeide for å fremme samarbeidet mellom barnehagen og hjemmene.

Samarbeidsutvalget består av foreldre/foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Styrer i Trollstubben barnehage har møte- og uttalerett, men ikke stemmerett. Styrer er sekretær for samarbeidsutvalget. Samarbeidsutvalget konstituerer seg selv. Styrer er ansvarlig for at dette blir gjort. SU skal med utgangspunkt i rammeplanen, fastsette en årsplan for den pedagogiske virksomheten, og skal være med å drøfte barnehagens ideelle grunnlag.

Det føres egen protokoll for SU.  Tid og sted for møtene skal gå fram av protokollen, likeså stemmefordeling og uenighet som kreves protokollført. SUs medlemmer signerer protokollen. Protokollen er tilgjengelig kun for Sus medlemmer, styret, daglig leder, og de personer samarbeidsutvalget gir tilgang.

11.   Foreldreråd

Foreldrerådet består av alle foreldre/foresatte i barnehagen. Foreldrerådet skal fremme fellesinteressene til foreldre og bidra til at samarbeid mellom barnehagen og foreldregruppen skaper et godt barnehagemiljø. Ved avstemning i foreldrerådet gis det en stemme for hvert barn, og vanlig flertallsvedtak gjelder. Foreldrerådet velger 2  foreldrerepresentanter til SU.

12.   Internkontroll

Barnehagen har internkontroll for å sikre at kravene i barnehageloven med forskrifter følges.

13.   Vedtektsendringer

Styret i barnehagen kan foreta endringer i barnehagevedtektene. Endring kan gjennomføres med alminnelig flertall i styret. Slik endring skal varsles skriftlig med minst to måneders frist før iverksettelse. Se for øvrig avtale om disponering av barnehageplass (kontrakten) vedrørende vilkårsendringer.